De sopraan Montserrat Figueras overleden


23-11-11. Vandaag is de Catalaans-Spaanse sopraan Montserrat Figueras (Barcelona, 15 maart 1942) op 69-jarige leeftijd aan kanker overleden. Ze was gespecialiseerd in Middeleeuwse muziek, Renaissance- en Barokmuziek.

In 1966 begon Figueras haar zangstudie, samen met haar zuster Pilar. Al op jonge leeftijd nam ze deel aan het 'Ars Musicae' de Barcelona, een Catalaans ensemble voor middeleeuwse muziek, en werkte o.a. samen met de dirigent Enric Gispert. In 1974 richtte ze in Basel, waar ze op dat moment studeerde, het ensemble Hespèrion XX -later Hespèrion XXI- op, samen met haar man Jordi Savall (1941), die ze in 1967 had leren kennen, Lorenzo Alpert en de luitspeler Hopkinson Smith (1946). Daaraan nam ze deel als soliste en vertolkster van opgedoken partituren. Later richtte het echtpaar nog twee andere ensembles op, 'La Capella Reial de Catalunya' en 'Le Concert des Nations' en een platenlabel, Alia Vox.

Hun zoektocht naar muziek uit de Renaissance en Barok kwam uit op vele opnames, waarbij vooral gezocht werd naar een historische interpretatie van deze stijlen. Figueras' vitale stem staat inmiddels op meer dan 60 CD's, Ze ontving daarvoor talloze nationale en internationale prijzen. Het echtpaar trad ook regelmatig op met hun kinderen, Arianna en Ferrán.