Chambao, electronische flamenco


Het muziekgenre van de flamencogroep Chambao, valt onder diezelfde naam als het album, waarmee het debuteerde, 'Flamenco Chill', of 'flamenco electrónico´(electronische flamenco) of ook wel 'Nuevo flamenco'. Het is een combinatie van electronische muziek en flamenco. De groep werd ontdekt en aanvankelijk geproduceerd door de in Bogotá (Colombia) geboren Nederlandse musicus Henrik Takkenberg (1967-2006), eerder ook bekend van diverse filmmuziek.

De naam van de groep 'chambao' is een tent zoals die op wordt gezet op het strand tijdens de avond van San Juan (de langste dag van het jaar waarop op vele plaatsen in Spanje vuren worden aangestoken).

De groep bestond aanvankelijk uit drie muzikanten uit Málaga: María del Mar, 'La Marí', Eduardo en Dani. Na 'Flamenco Chill', dat hoog geprezen werd, kwam zonder de hulp van Takkenberg 'Endorfinas en la Mente' (2003) uit, wat de 'Premio Ondas' ontving. Uit dat album werd het nummer '¡Ahí estás tú!' gebruikt voor de Europese reclamecampagne van het toeristenbureau van Andalusië waardoor het internationale bekendheid heeft gekregen. In 2005 kwam 'Pokito a poko' uit, waarna de zangeres María de Mar, die lange tijd behandeld werd tegen kanker, Chambao zonder de twee andere groepsleden voortzette. Intussen zijn er enkele nieuwe musici toe toegetreden.

Na het maken van het tweede album in 2005, Pokito a Poco, heeft Dani de band verlaten. Ook Eduardo heeft sindsdien de band verlaten en La Marí heeft zich, na langdurig aan kanker geleden te hebben, met andere muzikanten omringd om Chambao voort te kunnen zetten. Met hun nieuwste single Papeles Mojados hopen ze voorgoed door te breken in Europa. Zo kwam in 2007 'Con otro aire' uit, waarin o.a. Estrella Morente en de inmiddels overleden Enrique Morente meezongen. Het nummer 'Papeles mojados' is daarvan het meest bekend.

>>Luister naar het nummer 'Pokito a poko' op Youtube.