José Antonio Galicia: de drum in de flamenco



'El Gali' werd in 1949 als José Antonio Galicia geboren te Madrid. Hij schreef jazz en flamenco-jazz composities. Als percussionist speelde hij samen met de grootste flamenco musici van de laatste jaren van de vorige eeuw. Hij was het ook, die de drum introduceerde in de flamenco muziek, waardoor hij één van de pioniers was van de zg. flamenco-fusión.

Van oorsprong jazz-musicus, was hij lid van de groep Dolores, waar ook Jorge Pardo en de jazz-zanger Pedro Rui Blas deel van uitmaakten. Als begeleidingsgroep van >>Paco de Lucía kwam deze in aanraking met de flamenco. Vanaf dat moment heeft 'El Gali', zoals hij door zijn collega's werd genoemd, en zijn groep met vele andere grote flamenco artiesten samengewerkt: >>Camarón de la Isla, met wie hij de haast legendarische elpee 'La Leyenda del Tiempo' (1979) opnam, Enrique Morente, Carmen Linares, Tomatito, en vele anderen. Met hen gaf Dolores diverse concerten -waaronder een tournée met Camarón en Tomatito'- en nam de groep enkele geluidsbanden op.

Als solist trad 'El Gali' op met een eigen groep, Camaleón. Hij verzorgde dan behalve de percussie ook de zang. Daarbij werd hij veelvuldig ondersteund door 'cantaores' als Rafael Jiménez 'El Falo', José Jiménez of Eva Durán. Van de drie solo CD's, die hij publiceerde, was 'Recuerdos de Carmen Amaya' de meest baanbrekende. Daarop zingt Enrique Morente
'El pastorcito', een compositie naar aanleiding van een tekst van San Juan de la Cruz. Deze CD wordt geopend door een gregoriaans koor. Zijn laatste CD, 'Tres en raya', won een nationale prijs.

José Antonio Galicia componeerde ook voor film, televisie en theater.

Sinds 1999 leed hij aan kanker, waardoor hij zich uit de wereld van de muziek terug moest trekken. Slechts sporadisch gaf hij, wanneer zijn gezondheid dat toeliet, concerten, o.a. met Enrique Morente of Carmen Linares en met zijn eigen groep. Op 2 september 2003 werd er door meer dan 40 musici uit de wereld van de flamenco- en jazz-muziek een hommage aan zijn persoon georganiseerd. Dit was tegelijkertijd zijn afscheid. Hij overleed op 24 dagen tijdens een korte vakantie op Ibiza.