Enrique Granados: een componist met een zeemansgraf


Enrique Granados y Campiña werd geboren in Lleida (Catalunya) op 27 juni 1867. Zijn vader was Cubaanse afkomst en diende als officier in het Spaanse leger. Daarom ontving hij zijn eerste pianolessen van de dirigent van het militaire orkest. Nadat zijn ouders zich in Barcelona gevestigd hadden, begon hij echter piano bij te studeren en hij kwam voor compositieleer terecht bij Felipe Pedrell.

Van 1887-1889 studeerde hij in Parijs, waarna hij in 1890 naar Barcelona terugkeerde. Daar gaf hij meteen zijn eerste composties ten gehore. Dit tijdens vele concerten, sommige met zijn vrienden, w.o. Camille Saint-Saëns en Vincet d'Indy. Tussen 1895 en 1898 wordt zijn eerste opera Maria del Carmen uitgevoerd in het Teatro de Parish te Madrid. In 1900 stichtte Granados de Sociedad de Conciertos Clásicos en in 1901 richtte hij de Asociació Musical Grandos Marshall op. Dat was een school voor piano, waar hij tot aan zijn dood leiding aan heeft gegeven.

Granados wordt beschouwd als een van de belangrijkste Spaanse componisten. Hij had een een eigen stijl met individuele harmonische wendingen en ritmiek, en met karakteristieke melodieën. Hij wordt door zijn landgenoten gezien als de Schubert en ook wel als de Chopin van Spanje. Hij schreef een studie over het gebruik van het pianopedaal en gaf tot dan toe onuitgegeven sonates van Scarlatti uit.
In 1912 leerde Granados de Amerikaanse pianist Ernest Schelling kennen, die zich ertoe inzette om zijn werk in Amerika uit te geven. Ook inspireerde deze hem ertoe om zijn pianosuite Goyescas uit 1911 tot een opera te bewerken. Deze suite was een hommenage aan de figuur van de schilder Francisco de Goya en Granados had er zeven jaar over gedaan om het te componeren.

Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog zorgde er echter voor dat de geplande uitvoering in Europa werd uitgesteld. Wel werd het in 1915 in New York in première gebracht. Op de terugweg naar huis in 1916, werd het schip waar hij op vaarde door een Duitse onderzeeër aangevallen, waardoor hij en zijn vrouw beiden op 24 maart op zee stierven.